Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Egyre magasabbra az égig érő fán. A felnőtté válás meséi


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

11:00-12:00
A program nem regisztrációköteles.


Egyre magasabbra az égig éró fán. A felnőtté válás meséi

A világ népmesekincsének ismeretében bátran kijelenthető, hogy az évezredes történetekben a felnőtté válás a leggyakoribb téma. Ennek okait keresve az orosz mesekutató, Vlagyimir Jakovlevics Propp megállapítására hagyatkozhatunk leginkább: a varázsmesék a beavatási szertartások szerkezetét és motívumait tükrözik, azaz megőrizték azokat az elemeket, amelyek a felnőtté avatási rítusok elengedhetetlen részei voltak. Ez egyben annak bizonyítéka is, hogy a mese évezredeken át nem a gyerekek, hanem a felnőttek műfaja volt. Ha egy ifjú részt vehetett a mesemondáson, biztos jele volt annak, hogy immár felnőttnek tekintik.
Az emberiség mára sok mindent elfelejtett vagy elutasított az elődök és ősök az tudásából. Az egyik legfájóbb veszteség épp azoknak a rítusoknak az eltűnése, amelyek a fiatalokat segítették a legnehezebb határ átlépésében: a felnőtté válásban. Minden kultúra elismerte ennek szükségességét, és a lehető legteljesebb módon próbálta megkönnyíteni az átmenetet. A közösség tagjai tisztában voltak vele, hogy ez a rendkívül érzékeny életszakasz nagy mértékben meghatározza az érett felnőttkor minőségét és az egyén későbbi boldogságát, sőt öregkorát. Amikor a mesék azt mondják egy-egy nehéz, próbákkal teli út végén, amely során a hősök helyt álltak, hogy „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, erre tesznek félreérthetetlen utalást.
Előadásunkban azt igyekszünk bemutatni, hogy a világ minden táján hasonló módon gondolkodnak a felnőtté válásról. Indiai, szibériai, afrikai, indián, skót, breton, észt, mongol, japán, baskír, koreai, eszkimó, német, finn, burmai, kínai, ír, török, orosz és magyar népmesék sorakoznak egymás után, azt üzenve, hogy felnőtté válni nehéz, de nem lehetetlen feladat. Bárhol születik meg egy lány vagy egy fiú, ugyanazok az életpróbák várnak rá: útnak indulás, szülőkről való leválás, barátok és közösségek megtalálása, külső és belső segítőkkel és ellenfelekkel való találkozás, a saját egyéni mintázatok megalkotása, az intimitás megtapasztalása, valamint az elköteleződés. A mesék akkor tekintenek egy ifjúra felnőttként, ha sikeresen átment ezeken a próbákon, és a végén kézben tartja saját életét. Felelősséget vállal önmagáért és másokért. A mesékbe kódolt képek és szimbólumok azonban nem mindig egyértelműek, meg kell dolgozni a jelentésükért.


Főszereplő(k):

  • Boldizsár IldikóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: