Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kizárólag a szabályok miatt működik jól egy jogrendszer?


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Cím: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. (ELTE ÁJK, I. emelet 106. terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 190
A jelentkezés lezárult.


Az interaktív program a magyar jogi kultúra jellemzőivel foglalkozik. Középpontjában az a kérdés áll, hogy a jogszociológia eszközeivel - fogalomkészlet, elméleti háttér, és statisztikai elemzés - mit tudhatunk meg a lakosság joggal kapcsolatos attitűdjeiről és mi következik mindezekből.

A következő kérdéseket és problematikákat szeretnénk közérhető(bb) módon bemutatni:

- Mi az a jogi kultúra és miért fontos a jogrendszer működése szempontjából?
- Vajon a jog befolyásolja "az emberek" cselekvéseit vagy "az emberek" formálják "saját képükre" a jogi szabályokat?
- Működhet-e a hatékonyan a jogrendszer "az emberek" támogatása nélkül? Mi az a "fél-autonóm társadalmi mező" és mi ennek a jelentősége a jog működésénél?
- Létezik-e valamiféle általános jogtudat? Mit tudnak egyáltalán "az emberek" jogról?
- Meg lehet-e statisztikai módszerekkel mérni "az emberek" jogismeretét és "jogi attitűdjeit"? Hol a határa ennek a megismerési módszernek?
- Léteznek-e jogállami attitűdök?


 

 

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Fekete Balázs
  • Dr. Fleck ZoltánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: