Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A fenntartható fejlődésről–mellébeszélés nélkül


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum, Varázstorony) 405-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
18:00-18:40
Szabad helyek száma: 9
A jelentkezés lezárult.


A fenntartható fejlődésről – mellébeszélés nélkül

Ezt az elvont fogalmat új élettel töltötte meg az ENSZ 2015. szeptemberi dokumentuma, amely 2030-ig érvényes új célokat fogalmazott meg itt a Földön mindnyájunk számára. Az alapvető emberi szükségletek (táplálék, egészség, víz, energia) előteremtése mellett olvashatunk benne olyan alapvető igazságossági, egyenlőségi elvárásokról, mint a nők egyenjogúsága, a mindenki számára elérhető, minőségi oktatás, a szegénység felszámolása. Ez utóbbihoz is kulcs a technikai fejlődés, a méltányos munkahelyek, és a felelős termelés és fogyasztás. Nagyszámú, vitán felül indokolt elvárás taglalja a sérülékeny szférák (szárazföldek, óceánok, városok) védelmének tennivalóit, végül láthatjuk a megvalósítás társadalmi feltételeit, mint béke, együttműködés, jól működő intézmények. Mindezek közül, az idő szűkében kb. minden nyolcadikat tudunk bemutatni. Azt a 21 részcélt illusztráljuk, amelyek nemcsak a szegény országokban, de sajnos nálunk is aktuálisak. Ilyenek a táplálkozás, az egészség, az ivóvíz és az energiaszerkezet hiányosságai, a városaink, tavaink és élőhelyeink jellemzői. Nyilvánvaló, hogy nálunk egyik téren sem olyan súlyos a helyzet, mint a legszegényebb országokban. Magunkat elsősorban az EU régi és újabb tagjaihoz mérjük. Az előadást elsősorban középiskolás és felnőtt érdeklődőknek ajánljuk.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Mika JánosVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: