Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Történelmi játszóház


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) udvar ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

09:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.


Az Albert Einsteinnek tulajdonított mondás szerint "a játék a kutatás legjobb módja." Ennek mentén az élményszerű és játékos ismeretszerzés határozza meg az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete által szervezett Történelmi játszóházat is. A reggeltől délutánig folyamatosan zajló program célja, hogy játékos elfoglaltságot kínáljon a történelem iránt érdeklődő kisebb és nagyobb fiúknak és lányoknak. A szervezők a játékok zömével főként a diákok esztétikai érzékét kívánják fejleszteni (természetesen történelmi közegbe ágyazva). Így látogatóink történelmi témájú képeket színezhetnek, huszárt ábrázoló mézeskalácsokat díszíthetnek. Minden szükséges eszközt és a biztonságos munkakörnyezetet a szervezők biztosítják. Az Intézet oktatói és hallgatói a játékos keretek között természetesen igyekeznek minden szakmai kérdésre is pontos választ adni, legyen szó a huszárok fegyvereiről, egyenruháiról és életmódjáról, az 1956-os forradalom és szabadságharc líceumi, egri és országos eseményeiről. A játszóház keretében főként a tizenéves korosztálynak szól a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának katonáival közösen szervezett programunk, melynek keretében a fiatalok testközelből megismerkedhetnek a pisztolytól a gépkarabélyig a honvédség által a közelmúltban és napjainkban használt leggyakoribb lőfegyverekkel, valamint arra is választ kaphatnak, hogy milyen is manapság a katonák élete. A fegyvereket látva, kézbe véve a gyermekeiket elkísérő apák is nosztalgiázhatnak, felidézve és a családdal megosztva sorkatonai szolgálatuk kedves emlékeit. A diákcsoportok mellett egyéni érdeklődők is csatlakozhatnak a játékokhoz, melyek végén saját díszítésű mézeskaláccsal, színezett képpel, sok élménnyel és tudással távozhatnak a résztvevő gyerekek és felnőttek.


Főszereplő(k):

  • Várkonyi PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: