Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hagyományőrzők bemutatója


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) udvar ) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

09:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.


Elképzelésünk szerint a történelem tanulmányozásának lényegi eleme a múlt tisztelete és a hagyományok ápolása. A Hagyományőrzők haditechnikai bemutatója elnevezésű program keretein belül a honfoglaló magyarok korába, valamint – a pákozdi csata évfordulóján – az 1848-49-es szabadságharcban harcoló katonák mindennapjaiba invitáljuk az érdeklődő diákokat és felnőtteket. A hagyományőrzők szakszerű, ugyanakkor humoros és interaktív, a nézőközönséget is megmozgató előadása során részletesen beszélnek a honfoglaló magyarok és a szabadságharcban jeleskedő katonák életmódjáról és harcmodoráról, továbbá használat és működés közben mutatják be a különböző viseleti elemeket, használati tárgyakat, szúró-, vágó- és lőfegyvereket, haditechnikai eszközöket és kiegészítőket. A program részeként egy jurtát is felállítunk, melybe belépve a látogatók betekintést nyerhetnek az ősmagyarok életébe és részesei lehetnek egy (kellő számú érdeklődő jelenléte esetén) minden egész órakor kezdődő interaktív előadásnak. Látogatóink megtekinthetik és kézbe foghatják a tárgyakat, így (ha csak egy pillanat erejéig is, de) testközelből tapasztalhatják meg, milyen volt őseink élete. A hagyományőrzők és az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének munkatársai szívesen válaszolnak az egyéni kérdésekre is a korszak történelmével és az eszközök használatával kapcsolatban. Reményeink szerint ezzel élményszerűen és maradandóan illusztrálhatjuk és kiegészíthetjük a hazánk számára oly fontos korszakokkal kapcsolatban a történelemkönyvek oldalain olvasható ismereteket, és látogatóink egy emlékezetes kalanddal gazdagodhatnak majd. A programmal szomszédos Történelmi játszóházban pedig lehetőség nyílik napjaink katonai egyenruhájának és fegyverzetének megtekintésére, a három korszak összevetésére, így a magyar haditechnika évezredes változásáról kaphatnak közel teljes képet a résztvevők, s elgondolkodhatnak azon, hogy melyik korban lennének/lettek volna szívesebben katonák (vagy civilek).


Főszereplő(k):

  • Várkonyi PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: