Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hogyan éltünk Magyarországon az 1950-es és 1960-as években?


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 319-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
14:00-15:00
Szabad helyek száma: 99
A jelentkezés lezárult.


Dr. Valuch Tibor az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének egyetemi tanára, a 20. századi magyar társadalomtörténet nemzetközileg ismert és elismert kutatója. Munkásságát, s ezen belül A jelenkori magyar társadalom című kötetét a Magyar Szociológiai Társaság nemrégiben Polányi Károly-díjjal honorálta, mely elismerést minden évben a legjobbnak ítélt publikáció szerzője kapja meg.
A 2017. évi Kutatók Éjszakája keretében kollégánk a „Hogyan éltünk Magyarországon az 1950-es és 1960-es években” című, képekkel, filmrészletekkel, zenével illusztrált, regisztrációköteles előadásával hazánk történelmének két olyan évtizedébe kalauzolja a hallgatóságot, mely (így vagy úgy, de) jelentős hatással volt a lakosság mindennapjaira.
A második világháború utáni évtizedekről általában politikatörténeti kontextusban hallhat a szélesebb közönség. A társadalomtörténeti elemzés célja, hogy az állampolgárok mindennapjaira fókuszálva mutassa be az eseményeket, így közelebb hozva a fél évszázaddal ezelőtt történt eseményeket.
Az előadást, melynek végén kérdések felvetésére is lesz lehetőség, ajánljuk érettségire készülő diákoknak, felnőtteknek, akik átélték a korszakot és olyanoknak is, akik csak szüleiktől hallottak azokról az évekről.


Főszereplő(k):

  • Várkonyi PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: