Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Látogatás a BME Nagyfeszültségű Laboratóriumában


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 18. (V1 épület földszint 24-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
20:00-21:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.
21:00-22:00
Szabad helyek száma: 0
Már nincs szabad hely.


Milyen hatása van a nagyfeszültségű berendezéseknek és az azok által létrehozott tereknek mindennapjainkra? Hogyan viselkednek a növények, egyes mesterséges tereptárgyak az őket érő villámcsapás esetén? Mit tegyünk, ha a zivatar nyílt terepen ér bennünket? Milyen jellegzetességei vannak a nagyfeszültségen égő villamos ívnek? Milyen veszélyei vannak a gyakorlatban az elektrosztatikus feltöltődésnek?

Bemutatónkon testközelből nyílik lehetőség a különböző nagyfeszültségen lejátszódó folyamatok megtekintésére, és azok jellegzetességeinek megismerésére. A hozzánk ellátogatóktól karnyújtásnyira elvégzett látványos kísérletek segítségével igyekszünk mindenkihez közelebb hozni a villamos energetika területén alkalmazott berendezéseket és technikákat.

Megmutatjuk, hogyan lehetséges biztonságosan munkát végezni egy feszültség alatt lévő távvezetéken. Modellezzük a villámcsapást és annak hatásait, láthatóvá tesszük a nagyfeszültségű eszközök környezetében létrejövő villamos teret. A különböző módokon létrehozott nagyfeszültségű ív segítségével, változatos példákon keresztül nyílik lehetőség a villamosmérnöki tudomány ezen ágának megismerésére.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nagyfeszültségű Laboratóriumába ellátogatók biztonságos körülmények között, élőben láthatnak és érthetnek meg olyan, elsősorban nagyfeszültségen lejátszódó veszélyes folyamatokat, érdekes jelenségeket, amelyekre a mindennapi tevékenységük során általában nincs lehetőség.

További információ

A BME Nagyfeszültségű Laboratórium Facebook oldala.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Németh Bálint
  • Dr. Göcsei GáborVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha szeptember, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA! 

2017. szeptember 29. (péntek) 

Ezen a délutánon és estén megismerkedhettek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával. Megtudhatjátok, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket?

 

Miről is szól ez a nap?

 

Arról, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején.

 

A Kutatók Éjszakájára minden korosztályt várunk látogatóként! Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat a társadalom minden tagjának bemutatja a kutatás és fejlesztés (K+F) fontosságát és vonzóvá szeretné tenni a kutatói életpályát. Az ovisoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhet az innovációs gondolkodás fontosságával.

 

Szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig, a rengeteg érdekes program során máskor nem látogatható helyszínek is kinyílnak, és bepillanthattok a zárt ajtók mögött zajló, az emberiséget előre vivő új ötletek létrehozásába;

 

Több mint 30 városban, közel 2000 program megszervezésével nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához és az újítások támogatásához.

 

Ha videóhírek, akkor: SciNews!

A Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornája idén is érdekes tudományos és az eseményhez kapcsolódó híreket oszt meg!

 

Kívánjuk, hogy

 

  • minden új látogató találja meg az őt érdeklő érdekfeszítő programokat,
  • idén jusson be a kiszemelt regisztrációköteles programra, akinek ez még nem sikerült,  és 
  • mindenkinek, hogy érezze nagyon jól magát ezen a különleges eseményen!


Írjátok fel a naptáratokba vagy az okostelefonba, hogy biztosan ne felejtsetek eljönni: 2017. SZEPTEMBER 29-én, pénteken, megint:

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!!!


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatóink: