Egyre precízebb szív-CT felvételek segítik a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet

A szívet ellátó koszorúereket és az azokban lerakódott elváltozásokat elemzi szakmai munkája során Dr. Száraz Lili klinikai orvos, a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatója. Ebben ugyanis benne van egy olyan mesterhármas, ami mindig is fontos volt számára: megjelenik benne gyermekkori rajongása a festészet és fényképészet iránt, az új felfedezése iránti kíváncsiság és az orvosi hivatás iránti elkötelezettség is.

Mindig megragadtak a szép alkotások, precíz beállítások és ecsetvonások, ezért az orvosi képalkotás már az orvosi egyetem második évében felkeltette a figyelmem. Azóta sem enyhülő kíváncsiságom pedig az tartja fenn, hogy a szív-CT vizsgálat jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási ágazat, hiszen a szív-és érrendszeri megbetegedés vezető halálok a világon” – meséli útjának kezdetéről a fiatal tehetség, aki azóta az Orvosi Képalkotó Klinikán elsőként kapta meg a szakmai életutat elismerő Pro Scientia Aranyérem kitüntetést.

Mint mondja, a szív-CT vizsgálat a fényképezéshez hasonlít legjobban, mely során egy állóképet készítenek a mellüreg belsejében található szívről és ereiről. „A vizsgálat kihívását többek között az jelenti, hogy szívünk percenként átlagosan 75 alkalommal húzódik össze, ezáltal belemozdul ebbe az állóképbe. Tulajdonképpen olyan, mintha egy futóversenyzőt próbálnánk lefényképezni mozgás közben, amely nagyon izgalmas kihívásnak bizonyul a klinikai gyakorlatban.

A vizsgálatok révén Lili és kollégái fontos információkat kapnak az erek falában lerakódott elváltozásokról, az ún. plakkokról, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek tüneteinek kialakulásáért felelősek. Ha egy ilyen plakk mérete jelentősen megnövekszik, az szűkületet vagy elzáródást okozhat, amely mellkasi fájdalom, csökkent fizikai terhelhetőség és szívinfarktus klinikai képében jelenhet meg. A kutatócsoport ráadásul arra is rájött, hogy a lerakódások mérete mellett a plakkok alakja és meszes, zsíros, fibrotikus, alacsony röntgen elnyelésű vagy szalvétagyűrű jelhez hasonló összetétele is komoly veszélyt jelenthet, ezért ezek elemzését kiemelt kutatási területüknek tekintik.

Lili nagy álma, hogy a vizsgálatokból felépített képadatbankból létrehozzanak egy plakkösszetétel-elemző szoftvert, mely a későbbiekben érdemben segítheti a pácienseket, orvos- és kutatótársait a szív-CT vizsgálatok értékelésében. „Elégedett még jó ideig nem szeretnék lenni, mert rengeteg teendőt és kihívást látok magam előtt. A mindennapokban törekszem a felszabadult és önkifejező karrierépítésre, amelyben megélhetem kisebb céljaim. Talán ez majd egy ponton hozzásegít a maximális elégedettség eléréséhez és a nagy álmomhoz.

Lili orvosként egyébként elkötelezetten kitart a precíz vizsgálattervezés és a megfelelő betegtájékoztatás mellett, melyek segítségével gyönyörű és megbízható felvételeket tud készíteni. „Ezáltal minimális beavatkozás (egy tűszúrás) mellett olyan információt biztosítunk a kezelőorvos és a páciens számára is, melyek meghatározzák jelenlegi egészségügyi állapotát és továbbvezethetik a terápiás kezelését.

A fiatal tehetség mentorának Maurovich-Horvat Pál professzort tartja, aki egyszerűen megfogalmazott, határozott elvárásokat támaszt és ezt a higgadtságot, magasszínvonalú munkavégzést át tudja ültetni a betegellátásba is. „Nagyon fontosnak tartom, hogy felismerte az összefogás erejét, így a szakterületünkön belül szoros kapcsolatokat épít, megteremti az eltérő kutatói ötletek ütköztetését, mely vita az alapvető fejlődés és tudományos felfedezés alapja” – teszi hozzá Lili. 

A családdal való szoros kapcsolódás ellenére a munka-magánélet egyensúly megtalálása még várat magára, esetében mindkét irányba meg szokott csúszni az egyenlet. „A változatosság, más élethelyzetek eltérő nézőpontja nagyon inspirálóan és felemelően hatnak rám, illetve empatikusabbá és nyitottabbá tesznek a világ felé, amelyek elengedhetetlenek kutató-orvosi életformámban” – meséli a fiatal tehetség, aki olvasni, színházba járni és kézműves söröket kóstolni is szeret, sőt kedvenc szokása, hogy a hazai vagy külföldi szakmai konferenciák ideje alatt mindig felkeresi a helyi művészeti múzeumokat. Emellett szívesen látná az északi fényt, örömmel körbeszaglászna Japánban a cseresznyevirágzás idején és szeretné egyszer (biztos távolból) érezni egy izlandi vulkán kitörése során felszabaduló energiákat.

Mint meséli, szülei kritikus figyelemmel és végtelen odaadó bizalommal voltak felé. „Támogatták az érdeklődési körömet és közben ’pályán tartottak’, nem engedték, hogy egy-egy elmismásolt vizsga megtörje az egyetemi tanulmányaimat. A hallgatói éveim előadásait kívülről tudja az egész család, annyiszor elgyakoroltam előttük, visszajelzéseik rengeteget segítettek, hogy jobb előadó lehessek. A húgom jegyzetei, étel-ellátmányai és az öcsémmel töltött kikapcsolódás nélkül biztosan nem lennék meg a mindennapokban” – mutat rá.

Emellett van egy kedves mondása is: Ride and shine, sunshine, ami azt az üzenetet jelképezi számára, hogy lendülettel, egyszerűséggel, boldogan haladjunk előre és közben felragyogva élvezzük az eseményeket.

A Kutatók Éjszakája 2018-ban elindított egy kezdeményezést, a Brain Star rovatot. Az interjúsorozat célja a sokszínű kutatói hivatás bemutatása, a kutatói és fejlesztői munka vonzóvá tétele a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

2024. augusztus 26.