Az orvostudomány ezer arca – 5 tipp a Kutatók Éjszakájára

Ments életeket, boncolj fel egy embert virtuálisan, győzz le egy robotot, próbálj meg hazudni, lélegezz okosóra nélkül! Ha érdekel az orvostudomány, a Kutatók Éjszakája biztosan nem okoz csalódást. 

Virtuális utazás az emberi testben 3D szemüveggel

Sokat gondolkodsz rajta, milyen is lehet belülről egy lüktető szív, a megfeszülő izmok vagy épp az emésztőrendszer? A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának programján egy VR szemüveg segítségével a legmélyebb részletekig merülhetsz el az emberi testben, a kontrollerekkel pedig két kézzel forgathatod, nagyíthatod, akár virtuálisan „boncolhatod” a preparátumokat.

Ments életeket!

A Semmelweis Egyetem eseményén mentőtiszthallgatók éles szituációkat szimulálva mutatják be, hogyan alakul át a laikusok által megkezdett alapszintű újraélesztés eszközös beavatkozásokkal kiterjesztett újraélesztéssé. Az élő bemutatón valóságos körülmények között követheted végig, hogyan dolgoznak a szakemberek vészhelyzetben. Ezt követően neked is lehetőséged lesz kipróbálni magad. Megtanulhatod a félautomata defibrillátor (AED) helyes használatát, gyakorolhatod a mellkaskompressziót, kipróbálhatod a maszkos ballonos lélegeztetést, és a légútbiztosítás eszköz nélküli és eszközös technikáit is. Az így megszerzett gyakorlati tudás vészhelyzetekben valóban életeket menthet.

Okosórák az egészségért – bízhatsz bennük?

Már a busz után sem futsz szívesen okosóra nélkül? Rengeteg helyen kínálják nekünk ezt a gyors és kényelmes eszközt, mellyel az egészségi állapotunkat jellemző paraméterek értékeit kaphatjuk meg. De vajon tényleg megbízható egy ilyen óra? Nézz be velünk a marketingüzenetek mögé – annyit elárulunk, hogy sok meglepetés érhet.

Hazudj, ha tudsz! Poligráfiás hazugságvizsgálat

A poligráfia több élettani változó egyidejű mérését jelenti. Az ELTE Természettudományi Karán önként vállalkozó kísérleti alanyokon mutatják be, hogy a szívritmus, a légzés és a bőr ellenállása a hazugságot kísérő érzelmi aktiváció hatására hogyan változik. Ezek megfigyelésével a valótlant állítókat is „lefülelik”. 

Tudomány a kezedben – irány a labor!

Interaktív laborlátogatás keretein belül nyerhetsz betekintést egy molekuláris biológiai laboratórium működésének mindennapjaiba. A bemutató után megismerkedhetsz például egy alap laboratóriumi eszközzel, a gélelektroforézissel, illetve olyan komolyabb berendezésekkel, mint a robot pipettázó gép vagy az automata mikroszkóp. Vizsgálhatsz idegsejteket, de versenybe szállhatsz egy pipettázó robottal is. 

További orvostudományt érintő programokat találhatsz a linkre kattintva. 

2024. szeptember 9.