KÖZÖSSÉGEK ÉS HÁLÓZATOK AZ ÖKOKATASZTRÓFA ELLEN

Hogyan léphetsz túl az egyéni szintű ökocselekvéseken?

Ha nagy ritkán szóba is kerülnek cselekvési lehetőségek az éghajlatváltozás, az élővilág elszegényedése vagy épp a városi légszennyezés megoldása érdekében, azok rendszerint az egyéni szinten maradnak: bringázz, ne egyél annyi húst, válassz energiahatékonyabb eszközöket stb.

Csakhogy ahhoz, hogy rendszerszintű változások szülessenek, és fölépüljön egy új, ökologikus társadalmi berendezkedés, az egyéni cselekvések biztosan nem elégségesek. Jóval több eredménnyel kecsegtet, ha az elkötelezett egyének (helyi) közösségekben, hálózatokban működnek együtt.

De vajon mennyit érnek az egyéni cselekvéseknél ugyan erőteljesebb, de még így is viszonylag aprónak számító közösségi tettek? Elkerülhetjük-e segítségükkel a súlyos ökológiai katasztrófát? És vajon partnerek lehetnek-e mindebben a legnagyobb hatalommal bíró szereplők, a nagy cégek és az államok? Vagy vissza kellene szereznünk tőlük hatalmuk egy részét?

Ha pedig te is rálépnél erre az útra, vagyis úgy döntesz, hogy másokkal összefogva hozzátennéd a magad részét egy új, ökologikus civilizáció építéséhez, vajon milyen lehetőségeid adódnak? Egyáltalán hogyan és milyen mértékben léphetsz ki a világunkat elpusztító társadalmi-gazdasági rendszerből?

Az előadó, Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense, a helyi ökoközösségeket segítő Kisközösségi Program szakmai vezetője. Világeleje – A jó élet keresése az ökológiai válság korában című könyve nemrégiben jelent meg.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 Regisztráció: https://forms.gle/MRX6djUQL1UQFuU18

 Időpont: 2024. szeptember 25. 18:00

 Helyszín: Kollab – Mammut 1, 3. emelet (panoráma lifftel szemben) – Lövőház u. 2-6. 1024 Budapest

2024. szeptember 13.