Ments életeket, tapasztalj, kérdezz! – a Semmelweis Egyetem a Kutatók Éjszakáján

Megtapogatnál egy koronavírus-részecskét? Versenyre kelnél egy robottal? Szeretnéd megérteni a csecsemők sírását? Feltennéd a legkellemetlenebb kérdéseidet egy fogorvosnak? Elrepülnél egy órára Absztinenciába? A Semmelweis Egyetem szakemberei a Kutatók Éjszakáján is rendelkezésedre állnak. 

Életmentő kezek – próbáld ki, ments életeket!

Vegyél részt egy élménydús életmentő bemutatón, ahol valóságos körülmények között követheted végig, hogyan dolgoznak a szakemberek vészhelyzetben. Egyedülálló lehetőség arra, hogy megismerd az életmentő technikákat, melyeket aztán élethű szimulációs eszközök és a mentőellátásban használt valódi eszközök segítségével te is kipróbálhatsz. Megtanulhatod a félautomata defibrillátor helyes használatát, gyakorolhatod a mellkaskompressziót, kipróbálhatod a maszkos ballonos lélegeztetést, és a légútbiztosítás eszköz nélküli és eszközös technikáit is. Gyere el, készülj fel a legváratlanabb helyzetekre!

Tudomány a kezedben, interaktív laboratóriumi látogatás

Kukkants be egy molekuláris biológiai laboratórium mindennapjaiba, ahol megismerkedhetsz például egy alap laboratóriumi eszközzel, a gélelektroforézissel, illetve olyan komolyabb berendezésekkel, mint a pipettázó gép vagy az automata mikroszkóp. Megvizsgálhatsz idegsejteket, de versenyre kelhetsz egy pipettázó robottal is. 

Gyere át a genetikai laborba!

Vegyél részt egy izgalmas utazáson a genetika rejtett világában, ahol az idegenvezetők megismertetnek a genetikai örökítőanyag (DNS, RNS) felépítésével és szerepével, valamint a nukleinsavak kinyerésének és manipulálásának alapvető technikáival. Betekinthetsz a legkorszerűbb molekuláris genetikai módszerek egészségügyben történő alkalmazásába és bepillanthatsz egy működő genetikai labor életébe a vérvételtől a genetikai diagnózisig.

6 dolog, amit soha nem mertél megkérdezni a fogorvosodtól 

Igaz, hogy szódabikarbónával és citrommal otthon is lehet fogat fehéríteni? Honnan tudja a fogorvos, hogy kimaradt jó pár fogmosás, ha az időpontod előtt csillogóra mostad a fogaidat? A fluoridos fogkrém valóban mérgező? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ ezen a 45 perces előadáson. Két gyakorló fogorvos ad színes, vicces, praktikus válaszokat a páciensekben gyakran felmerülő, ám sokszor elhallgatott kérdésekre. 

Bölcsességfog – az örök mumus

A bölcsességfog mindenki rémálma, de vajon miért okoz annyi problémát? Dr. Körmöczi Kinga előadásában feltárja a bölcsességfogak titkait, és megmutatja, hogyan előzhetők meg a velük kapcsolatos kellemetlenségek. Ha te is tartasz a bölcsességfogakkal járó nehézségektől, itt a helyed! Az előadás gyakorlati tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek elkerülni a fájdalmat és a bonyodalmakat.

A meddőség kezelése a kezdetektől a mesterséges intelligenciáig

1978-ban született a világ első lombikbébije – azóta több mint 10 millió gyermek köszönheti az életét ennek a módszernek. Nem véletlen, hogy az első kezelést végző Robert Edwards professzort 2010-ben orvosi Nobel-díjjal tüntették ki. Az akkor alkalmazott módszerek gyors fejlődése egyre több pár számára hozza el a régóta várt gyermekáldást. A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján megismerheted a meddőség kezelésének módszereit, megtudhatod, hogyan lehet a petefészekben többszörös tüszőérést elérni, egyetlen hímivarsejtet egy petesejtbe fecskendezni, illetve, hogy hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a kezelések eredményességének javításában. A kb. 50 perces, látványos fénykép- és videofelvételekkel illusztrált előadás után egy kötetlen látogatás keretében megnézheted az Asszisztált Reprodukciós Osztályt is.

Hogyan értsük meg a csecsemők sírását?

Egy pár életében az egyik legnagyobb megmérettetés a szülővé válás. Gyakran találkozhatunk szülésre felkészítő tanfolyamokkal, melyek a szülés eseményeire fókuszálnak, ennek ellenére sok szülő a kórházból hazatérve azzal szembesül, hogy csak kérdései vannak. Az első 6 hét testi, lelki változásai, a megváltozott szerepek, a családdá válás nem mindig megy zökkenőmentesen. Ezen az interaktív előadáson a leggyakoribb feszültségforrásokat járják körbe.

Mit tanulhat a társadalom a molekuláris biológiától?

Mit mesél a biológia a fenntartható fejlődésről, a nemek közötti egyenlőségről, a családról, az önzőségről, a mesterséges intelligenciáról vagy az oktatásról? Az egyetem előadásának témája a társadalom kölcsönhatásai, szerveződései a molekuláris biológia tükrében és fordítva, illetve egyéb meglepő és elgondolkodtató párhuzamok a társadalom és a sejt- illetve molekuláris biológia között. 

Tapogatózzunk együtt a mikro- és nanovilágban

Kíváncsi vagy, hogy alkot képet egy „vak” mikroszkóp? Megtapogatnál egy koronavírus-részecskét? Vagy üzenetet hagynál egy vörösvértest felszínén az utókor számára? Az atomierő-mikroszkóp lehetővé teszi, hogy képet alkossunk olyan parányi tárgyakról, mint amilyenek a sejtek, vírusok, nano-gyógyszerhordozó rendszerek vagy akár egyedi molekulák. A műszer különlegessége, hogy nem „lát át” a vizsgált mintán, hanem egy parányi tűszonda segítségével a felületét tapogatja végig, így képes domborzati képet készíteni róla. A bemutató keretében megismerheted a mikroszkóp felépítését, működési elvét, és a gyakorlatban is követheted, hogy készít felvételeket. 

Kutyás terápia

A Pető Intézet ovisai már nyolc éve kapnak támogatást kutyáktól a számukra nehéz, kihívást jelentő feladatok megoldásában. Az állatok jelenléte örömöt és vidámságot jelent számukra. Az elmúlt időszak közös munkája során számos pozitív tapasztalatot szereztek a kutyával közös együttlét hatásairól, amelyet egy előadás keretében szeretnének továbbadni. Az interaktív bemutatón betekintést nyerhetsz a kutyával asszisztált foglalkozások játékaiba, feladataiba.

Üdv Absztinenciából

A teljes szermentesség választása sok esetben a függőségből való felépülés egyik mérföldköve. Az absztinenciára irányuló motiváció azonban egyéb okokból is megfoganhat: az egészség védelmében, vallási indíttatásból, vagy olyan közösségi hovatartozás okán, mint a Straight Edge szubkultúrája. Vajon van-e különbség a más-más kiindulópontból építkező absztinens választások közt? Lehet-e valós közösségkovácsoló ereje a szermentességnek? A tudatmódosító szerektől való tartózkodás megfosztottság vagy megtapasztalható többlet? Mi a jelentése a szermentességnek a fogyasztói társadalomban? A válaszok keresése olyan, mint egy utazás, ahonnan postára adjuk a képeslapot. Szóval, üdv Absztinenciából!

Kerekesszékes vívás a rehabilitációban

A workshop témája a rehabilitáció és a sport kapcsolata, a parasport céljának, jelentőségének bemutatása a kerekesszékes víváson keresztül. Az eseményen te is kipróbálhatod az ehhez szükséges eszközöket. Hajrá parasport! Hajrá magyarok!

2024. szeptember 17.