Debrecenbe kéne menni! 

Tudtad, hogy a Debreceni Egyetem több mint 170 programmal készül az idei Kutatók Éjszakájára? Orvostudomány, természettudomány, neveléstudomány, társadalomtudomány, agrártudomány, bölcsészettudomány és műszaki tudomány Taylor Swifttől a műszaki játszótéren át a kémiai szabadulószobáig. Élmény minden mennyiségben.  

Az őrült tudós karmaiban

A népszerű szabadulószobás játék új ,,köpenybe” bújtatva. Oldj meg érdekes, színes és gázos kémiai feladatokat, hogy nyomról nyomra haladva szabadulhass ki az őrült tudós kelepcéjéből! Ha sikerrel teljesíted a feladatokat, megtanulhatod, hogyan kell dicsőséget forralni, hírnevet zárni a palackba, sőt…

Alvás, ébrenlét, és ami mögötte van

Alvásunkat és ébrenlétünket rengeteg hatás befolyásolja. Az agynak vannak olyan régiói, amelyek meghatározzák a napi ritmusunkat, lehetővé teszik a váltást alvás és ébrenlét között, de az alvás különböző fázisai közötti váltásért is felelnek. Működésük az öregedés és egyes betegségek hatására is változik. A Debreceni Egyetem előadásában ezekről az agyterületekről, működésükről és az azt befolyásoló tényezőkről lesz szó. 

Egyensúly és koordinációs képességek felmérése

Érdekel, mennyire jó az egyensúlyérzéked? Sportcipő és sportruházat a hátizsákba, és irány az egyetem! Az egyensúly és koordináció egy olyan képesség, amely lehetővé teszi a test megtartását különböző helyzetekben vagy mozgás közben. A Hur Balance Trainer a test nyugalmi állapotában a test kilengéseit, valamint a súlyeloszlást vizsgálja a két alsó végtag között. Az Y Balance teszt a test dinamikus egyensúlymegtartási képességét értékeli. A hagyományos fizioterápiás egyensúlyt felmérő tesztekkel és a műszeres mérésekkel objektív képet kaphatsz az egyensúly- és koordinációs rendszered állapotáról. 

A Botanikus Kert titkai

Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatod azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki. A programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt.

Az éjszaka rovarai

A fénynek a rovarok életében is fontos szerepe van. A nappal és alkonyatkor aktív rovarok mellett számos kifejezetten éjjeli aktivitású faj is él körülöttünk. Utóbbiak sok tekintetben különböznek a nappal aktív társaiktól, de épp rejtett életmódjuk miatt legtöbbször kevésbé ismertek a hétköznapi ember, sőt néha még a kutatók számára is. Az előadás az ő rejtett univerzumukba kalauzol el. Hogyan látják, hallják és szagolják a világot? Hogyan tájékozódnak az éjszakában? Ezen a programon mindenre választ kaphatsz. 

Miről mesélnek a régmúltban élt emberek csontjai?

Mit tudhatunk meg több száz, vagy akár ezer éve élt elődeink betegségeiről, egészségi állapotukról, életmódjukról? A régészetileg feltárt temetőkből előkerülő csontok vizsgálatával a paleopatológia tudományának segítségével keresik a lehetséges válaszokat.

Mesélj nekem! Népmesék felnőtteknek (élőszavas mesemondás)

A népmesék eredetileg a felnőtt közösségnek szóltak, segítették az összetartozás erősítését, a feszültségek oldását, példát mutattak a különböző élethelyzetekre, azok megoldására, nem utolsósorban pedig szórakoztattak, felszabadítottak. A közösségről, a közösségnek szóltak. Ezt a hagyományt eleveníti fel az élőszavas mesemondás programja, melynek során bukovinai és moldvai mesék hangoznak el, és bárki kedvére bekapcsolódhat a mesélésbe.

Zeneterasz  közös éneklés és hangszerkíséret a családdal 

Tudsz énekelni vagy hangszeren játszani? Nem tudsz énekelni vagy hangszeren játszani, de szeretnél? Mindkét esetben itt a helyed! A program során népdalkánonok és gyermekdalok hangoznak el, és lesz közös éneklés, amit a résztvevők kísérhetnek majd hangszeren. Az egész család közösen muzsikálhat. A Zeneterasz még több izgalmas programmal készül erre az estére, érdemes átböngészni őket. 

Médiavariációk a populáris kultúrában

Musicalszervezés a TikTokon, a Taylor Swift koncertfilm és ami mögötte van, a „kontent” hatalma, asztaliszerepjáték a törp, az ork, a jósnő és a druida társaságában. Előadások és kollaboratív karakteralkotás bölcsész szemmel. 

A Jövő Iskolája SzerinTEd – VR, AI, játszva-tanulás 

Van kedved megtervezni a te iskoládat a jövő számára? Kipróbálhatod a tanulást VR-szemüveggel, mesterséges intelligenciával, életre kelt rajzokkal és számos játszva-tanulós módszerrel (pl. mémek, mesélőszék, szerepjátékok, társasjátékok, kézműveskedés). Kritikus vagy mindezzel kapcsolatban? Itt erről is beszélgethetsz a téma fiatal kutatóival.

WATCH zóna

Robotkéz, LED-kocka, reflexteszt, sandart tábla és aktív ébresztőóra is kikerült idén a (Women at Tech (WATCH) műhelyéből. A középiskolás lányoknak szóló pályaorientációs programban elkészült izgalmas projektekkel is találkozhatsz az Agórában. A 2021-ben indult kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a diákok megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is.

Mérnöki játszótér

A játszótéren összemérheted a reflexeidet a barátaiddal, kikeverheted kedvenc színedet LED-ekkel, de azt is kipróbálhatod, mennyire ügyesen tudsz irányítani egy az egyetem munkatársai által készített „hexapod” robotot. 

A Debreceni Egyetem további programjait itt találod. 

2024. szeptember 17.