Gyerekekkel indulnál neki a Kutatók Éjszakájának? Segítünk!

Robotok, vasútmodellek, filmkészítés, fészeképítés, kalandozás, látványos kísérletek gyerekekre hangolva. Nem mindennapi programok a családnak. 

Tudományos kalandok a Csodák Palotájában

Öveges József álma, a Csodák Palotája 2023 decemberétől Csillaghegyen lelt otthonra. A Kutatók Éjszakáján interaktív játéktereik és a Richter Gedeon labor várja az érdeklődőket. A rendezvény során több alkalommal tartanak látványos kísérlet bemutatót Varázslatos tudomány címmel az Öveges teremben. A részvétel regisztrációhoz kötött. 

Robotok és vasútmodell-kiállítás

Gyere és találkozz az Ericsson Magyarország különleges robotjaival, amiket meg is foghatsz, irányíthatsz és beszélgethetsz is velük. Szereted a modellvasutakat is? Az Ericsson másik programján megnézheted a T-TRAK modulrendszerben épített kis terepasztalt, amelyet a téli osztrák hangulat ihletett, ahol a havas időszakra jellemző jelenetek elevenednek meg. 

Mi mozog itt? – Stop motion animáció workshop gyerekeknek

Tudtad, hogy a színes építőkockák, a fél pár zoknik, a fésűk a fürdőszobából vagy a ceruzák a tolltartódból titkos életet is élnek? Barátságokat kötnek, beszélgetnek, sétálnak, veszekednek, vagy épp táncra perdülnek. Az Abacusan STEM Stúdió workshopján fotózni fogtok, a sok képből pedig végül összeáll egy izgi kisfilm. A filmet mindenki a saját telefonjával készítheti el, ezért érdemes úgy érkezni, hogy a telefonra letöltötted az Aardman Animator vagy a Stop Motion Studio (kék) ingyenes alkalmazások egyikét.

Segítsd a pingvint! – Egyensúly alapú játék

Irányítsd a hegyoldalról lecsúszó pingvint az egyensúlyod segítségével, és gyűjts minél több halat a célba érkezés előtt! A játék egy speciális eszközre épül, melyet a Bay Zoltán Kutatóközpontban fejlesztettek ki. Ezt az eszközt egyensúlymérésre, rehabilitációra és betegségek diagnosztizálására is használják. Próbáld ki ezt az izgalmas, interaktív programot!

3D nyomtatás és kifestő kicsiknek és nagyoknak

Készíts 3D nyomtatott képet a Harman Becker Kft. csapatával, majd fesd ki folyékony színes festékkel! A program végén ajándékba hazavihetsz egy 3D nyomtatott nyomdát vagy pecsétet elasztikus anyagból, választható grafikával. 

Tekergők ösvénye

Kalandosan kutatnál, ötletelnél? Szereted a rejtvényeket? Akkor az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának kertjében elrejtett feladványok csak rád várnak!

Szerkessz Csodaceruzát!

Újságot nemcsak lapozgatni, nézegetni és olvasni lehet, hanem szerkeszteni is. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán óvodásoknak mutatják meg, hogyan készül az újság, és mi mindent tartalmazhat egy lap, ha van hozzá ötlet, tehetség és kreativitás.

Keresd Némót, építs fészket!

Egy hatalmas óceán-labirintusban korallzátonyok, medúzák, cápák között és egyéb kalandos útvonalakon haladva kell megtalálnod a Némóhoz vezető nyomokat, és a puzzle darabokból egy teljes képet összeraknod. Az útvesztőben tengeralattjárók, csikóhalak segítenek a helyes út megtalálásában, de becsapós polipok, ragadós hínárok és ravasz ráják nehezíthetik a célba jutást. A leggyorsabb kutató jutalmul kirakót nyer.

A Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola más izgalmas programmal is készül gyerekeknek. A kérdés: hogyan, miből, hova építik erdő-mező lakói fészkeiket, élőhelyeiket? Játékos ismeretszerzés, fészek – és odúépítés közösen, közben pedig megismerkedhetsz az erdő hangjaival, megtudhatod, hogyan kommunikálnak, segítik egymást a növények, vagy milyen természetes orvosságok állnak az erdő életvilágának rendelkezésére.

Szeged, Debrecen és Kaposvár is készül!

Mesék a varázsládából – Bánjunk igazságosan a barátainkkal!

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának interaktív programján az óvodáskorú gyermekeket röpítik a mesék világába. Alkotó és befogadó gyakorlatokkal, művészeti tevékenységekkel érzékeltetik az emberi sokszínűséget. Céljuk a fogyatékos emberek elfogadásának elősegítése. A mesék világán keresztül, kötetlenül beszélgetnek az emberi hasonlóságokról és különbözőségekről. Játszva tapasztalják meg a mindennapi szituációktól eltérő élethelyzeteket. Mindebben a mese szereplői kísérik a gyerekeket.

Legyen élmény a szájápolás!

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának programján a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a szájápolás jelentőségével, a fogmanókkal és a fogorvosi látogatások mikéntjével. A szülők segítséget kapnak abban, hogyan vezessék be gyermeküknél a szájápolást, hogyan támogassák őket, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosi ellátással kapcsolatban.

Fedezd fel az ősmaradványok világát!

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán óvodásoknak és alsó tagozatos kisiskolásoknak nyílik lehetősége megismerkedni az ősmaradványok makro- és mikrovilágával, érdekes, kreatív feladatokkal. Dínócsontokat kereshetnek, lesz dínókirakó és ősmaradványlesés mikroszkóppal.

Játszóház kisrégészeknek

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának foglalkozásán a kisgyerekek játékos formában fedezhetik fel a régészet világát. Az őskori „barlangfestés” és a „Mi van a föld alatt? – régész homokozó” foglalkozások mellett a gyerekek próbára tehetik képzelőerejüket a „Tárgysimogató – avagy mit rejt a doboz?” című játék során, emellett egy rövid bemutató alatt megismerkedhetnek az őskori gyermekek játékszereivel és sógyurmából készíthetik el a látott tárgyak másolatait.

Zenére történő mozgás-improvizáció gyerekekkel

Varázslatos élmény a Debreceni Egyetemen: Chopin Spring Waltz című darabjának meghallgatása után a gyerekeknek lehetősége van a zene képpé és mozgássá alakítására. Festőállványra festve vagy különböző szalagokkal, kendőkkel, textilekkel improvizálva fejezhetik ki a zene keltette érzéseiket. 

Változz kis tudóssá!

Érdekel, mitől színesek a tűzijátékok? Hogy épül fel egy atom vagy hogyan készíthetsz oxigént? Szeretnél igazi vegyszereket használva, laborkörülmények között kísérletezni? Érdekel, hogyan kísérletezhetsz otthon is biztonságosan? Látogass el a kaposvári Mathias Corvinus Collegium Alapítvány programjára!

2024. szeptember 19.