Nyitva a CEU! Gyere be a Kutatók Éjszakáján!

Milyen hatással van a digitális világ a fiatalok személyiségére? Sikeresen másolja a mesterséges intelligencia az emberi agy működését? Merre tartanak a posztkommunista rendszerek? Milyen perspektívái voltak és vannak a szabad oktatásnak Magyarországon? Ha érdekelnek a válaszok, találkozzunk a CEU budapesti épületében a Kutatók Éjszakáján 2024. szeptember 27-én, pénteken 17:00 és 22:00 óra között!

A program ezek mellett a CEU Nádor utcai épületében (V. ker., Nádor utca 15.) és a Blinken OSA Archivum épületében (V. ker., Arany János utca 32.) is kiállítással, tárlatvezetéssel, épületbejárással és koncerttel is várja érdeklődőket. Részteletek és regisztráció

Működik a CEU Budapesten, vagy nem?

Bár a Közép-európai Egyetem (CEU) a 2017-es, Lex CEU‐ként ismert felsőoktatási törvénymódosítás eredményeként nem folytathat tovább diplomát adó oktatási tevékenységet Magyarországon, továbbra is teszi, amit a jogi környezet megenged számára. A diplomát nem nyújtó képzésein túl számos kulturális, akadémiai és ismeretterjesztő programmal várja hónapról-hónapra a tudás iránt érdeklődő közönséget – ezúttal a Kutatók Éjszakáján.

Találkozz a CEU kutatóival!

Az este remek lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók közvetlenül is megismerjék a CEU budapesti épületében működő kutatóintézeteket és mélyebb megértést nyerjenek az itt folyó tudományos munkáról. Pléh Csaba, a CEU Kognitív Tudományi Tanszék professzorának előadásán a digitális kultúra fiatalokra gyakorolt hatását ismerhetjük meg, míg Gáspár Merse Előd demonstrációkkal kísért bemutatóin az emberi elme és a mesterséges intelligencia működésének hasonlóságaiba és furcsaságaiba vezeti be a hallgatóságot. Az emberi megismerés kutatásának meglepő eredményeibe a CEU VisionLab és CEU Babakutató interaktív programjain, laborlátogatásain nyerhetünk betekintést. Az új rendszerváltás lehetőségeiről pedig Magyar Bálint, a CEU Demokrácia Intézet kutatója tart előadást. Emellett szó lesz még a fogyatékossággal élők társadalmi helyzetéről Kelet-Európában, valamint a roma közösségek magyarországi inklúziójáról.

Ismerd meg kurzusainkat!

A kutatóintézetek mellett idén bemutatkoznak a CEU Budapest térítésmentesen látogatható, diplomát nem nyújtó képzései, kulturális- és tudományos ismeretterjesztő programjai is. A CEU Bibó István Szabadegyetem beszélgetése Csunderlik Péter vezetésével a szabad oktatás helyzetét és perspektíváit tekinti át; a Kontextus Program interaktív műhely-foglalkozása pedig a művészet segítségével kínál lehetőséget arra, hogy a magunk kedve szerint alakítsuk át a CEU Tetőkertről elénk táruló pazar budapesti panorámát.

2024. szeptember 25.