Összefoglaló a Kutatók Éjszakája 2024 sajtóvisszhangjáról

A sajtótájékoztatón elhangzottak és a kiadott sajtóközleményünk felhasználásával a Magyar Távirati Iroda kiadta az idei eseménysorozatról szóló tudósítását. Ennek alapján az országos média és számos megyei portál hívta fel a figyelmet a közelgő programokra. Ezt egészítették ki a programokat rendező intézmények saját honlapjai, amelyeken már jóval szeptember utolsó hete előtt megjelentek a programok, különösen saját hallgatóikat, korábbi látogatóikat tájékoztatva.

A rendezvény után megjelent tudósításokból is következtetni lehet rá, hogy az idei Kutatók Éjszakája ismét hatalmas sikert aratott, országszerte izgalmas és látványos programokkal várva a tudomány iránt érdeklődőket. Az idei évben rekordszámú rendező intézmény minden eddiginél több programot kínált országszerte.

Megfigyelhető volt, hogy növekedett azon rendező intézmények száma, amelyek saját területükön, földrajzi környezetükben tájékoztatták a helyi médiát, ezért a megjelent tudósítások egyre színesebbek és változatosabbak voltak. A korábban az MTI tudósítását szó szerint átvevő megyei és városi portálok kiegészítették a központi tudósítást saját hír- és képanyagukkal.

Folytatódott a néhány éve elkezdődött folyamat, hogy a beszámolókban egyre több mozgóképes anyag jelenik meg, az országos és helyi televízióadók tudósításai mellett a rendező intézmények, és néhány esetben a látogatók közösségi oldalakra feltöltött videói is láthatók.

A Bay Zoltán Kutatóintézet saját programjaira külön is felhívta a sajtó figyelmét, színes tudósítás jelent meg a 47-es villamoson rendezett programjaikról.

Lévén a sajtótájékoztatónak – miniszteri részvétellel – az Ericsson Magyarország adott helyet, az ott bemutatott eredmények és a szintén azonos helyszínre szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpia győzteseinek bemutatói – főként vágóképek formájában – több televíziós tudósításban megjelentek. 

Az ismétléseket kiszűrve 162 tudósítás jelent meg október 10-éig, a központi média mellett a helyi és regionális hírforrások nagyjából lefedik az ország területét. Meg kell említeni még a határon túli magyar nyelvű híradásokat is Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Szlovákiából.

2024. október 15.