Az vagy, amit megeszel – kutatók a konyhádban

Miért sikít a gumicukor? Mitől lesz színes, sűrű vagy épp krémes egy termék? Hogyan készíthetünk szemétből természetes kivonatokat? És csomagolást ettél-e már? Tippek, trükkök, izgalmas kísérletek az ételeinken innen és túl. 

Ne játssz az étellel!

A kémia ott van mindenütt, mindenben, akár a konyhában is. Mitől sikít a gumicukor, hogy lehet táncra bírni a keményítőt? A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán olyan egyszerű kémiai kísérleteket mutatnak be, amihez otthon található élelmiszereket használnak.

Konyhából a laborba: élesztő, ahogy még nem láttad!

Mitől kel meg a kenyér? Hogyan erjed a bor? Mi a szerepe az élesztőnek? Mire van szüksége, hogy aktívvá váljon? A Pázmány Péter Katolikus Egyetem interaktív laboratóriumi foglalkozása során ezekre a kérdésekre keresik veled a választ. 

Mit eszünk ma?

Életünk szerves részét képezik az étkezések, ám a táplálék megszerzése és elkészítése rengeteget változott az utóbbi évtizedekben. Az Élelmiszermérnöki Intézet Kémia Labororatóriumában megtanulhatod, milyen alapanyagokból és milyen technológiával állíthatjuk elő az élelmiszereket, amelyek akár a különleges igényeknek (vegán táplálkozás, laktóz- illetve gluténérzékenység stb.) is megfelelnek. Kiderül, hogy táplálékunk fő alkotóinak (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, víz) mennyisége és minősége hogyan befolyásolja az élelmiszerek szerkezetét és megjelenését. Láthatod, hogyan működnek az enzimek, mitől lesz színes, sűrű vagy krémes egy termék, és bepillantást nyerhetsz a molekuláris gasztronómia világába is.

Megegyük vagy újrahasznosítsuk a csomagolást?

Napjainkban az élelmiszeriparban a legnagyobb hangsúlyt a csomagolások újrahasznosíthatóságára, lebomlására fektetjük a fenntartható fejlődés megvalósulása érdekében. Egyre nagyobb szerephez jut az ehető csomagolások kutatása is. A workshop folyamán megannyi érdekességgel, fejlesztéssel ismerkedhetsz meg ebben a témakörben. 

Ne pazarolj! Ételmentők kerestetnek!

A megtermelt élelmiszerek egyharmada világszerte kárba vész, a pazarlás során a befektetett munka és alapanyag is a szemetesben végzi, ez pedig káros hatással van környezetünkre és a pénztárcánkra is. A Soproni Széchenyi István Gimnázium ennek megelőzésére kínál rengeteg tippet és trükköt, melyeket a mindennapi életedben is alkalmazhatsz. 

2024. szeptember 10.