A KULISSZÁK MÖGÖTT: RÁTH GYÖRGY-VILLA I // BEHIND THE SCENES: GYÖRGY RÁTH VILLA part 1

 

Pálmacsillár

Bécs, 1910 körül, Josef Hoffmann (1870–1956) terve alapján (?), kivitel: Bakalowits, Wien. Öntött bronz, sárgaréz, üvegfüggőkkel

A csillárt 1904 körül valószínűleg az osztrák szecesszió világhírű mestere, Josef Hoffmann tervezte a Bakalowits & Söhne nevű bécsi cég számára, amely egy 1845-től máig működő világhírű, főleg kristály- és bronzcsillárokat, illetve egyéb kristály- és üvegárut gyártó családi vállalkozás. A századelőn rendszeresen kivitelezték a Wiener Werkstätte művészeinek üvegterveit.

A pálmacsillár a mai napig különböző változatokban szerepel a cég termékei között. Az Iparművészeti Múzeum példánya analóg azzal a csillárral, amely egykor a Budapest VI. Kmetty utca 31. szám alatt található ún. Lederer-villa (Hirsch-villa) fogadótermében függött. Az épület és annak enteriőrjei a magyar szecesszió két kitűnő építészének, Bálint Zoltánnak és Jámbor Lajosnak a tervei alapján készült. A villabelsőről készült felvételek– - köztük a fogadóterem képe, amelyen a csillár jól látható – megjelentek a Magyar Iparművészet című folyóiratban. (l. Gerő Ödön: Magyar interiőrök. Az iparművész Bálint és Jámbor. Magyar Iparművészet. 1913. 177–188., kép: 181.) A fotók eredeti nagyításai megtalálhatók az Iparművészeti Múzeum Adattárában (ltsz.: FLT 5617)

Látogathatóság
Csak online , Bármikor megtekinthető
Kinek ajánljuk?
gimnazista, egyetemista, felnőtt
Tudományág
kultúra
Programtípus
Film, Bemutató
Szereplők
Szervező
Iparművészeti Múzeum — Ráth György-villa

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Bármikor megtekinthető