A vezető stílusa – Viselkedési modellek alkalmazása a köznevelésben

 

Az előadás alapötlete egy 2016-os utazás során fogant, amikor Budapestről Prágába utaztam a felső vezetői képzésre. Heves vita robbant ki, amikor pszichológus kollégámnak felvetettem a viselkedési közgazdaságtani modellek közötti szoros kapcsolatot. A kolléga azt állította, hogy a szervezetekben megjelenő emberi viselkedést leíró és magyarázó különálló modelleket nem lehet összekapcsolni.

Számomra az érvelés nevetségesnek hangzott: ugyanazt a jelenséget írjuk le, azaz a szervezeteket. Hogyan utasíthatja el bárki az ilyen modellek összehasonlításának és összevetésének lehetőségét, a holisztikus megközelítést? Hiszen így ki lehet értékelni az ilyen modellek elemeinek múltbeli és jövőbeli kontextuális érvényességét. Akkor még nem tudtam, hogyan lehet egyértelműen és egyszerűen bemutatni az állításomat, ezért gyorsan kiléptem a konfliktushelyzetből.

Három hosszú év elmélkedés és gondolkodás után ráeszméltem: vehetjük a szervezetek csontvázát, és a viselkedési közgazdaságtani modellek megfelelő elemeivel ruházhatjuk fel azt. Maga a csontváz angol neve SOPATO, amely betűszó a hierarchikus nézet hat szintjének megjelölésére utal: Strategies, Objectives, Processes & Procedures, Activities, Tasks, Operations.

Alkalmak
2020-11-27
18:00 - 18:50

Only with Hungarian knowledge

Regisztrációköteles

Élő és utólag feltöltött videó