Ahol a WORLD WIDE WEB megszületett, az informatika őshazája

 

Az előadás figyelemfelkeltően ismerteti a felfedezés, az alkotás fogalmát, majd bemutatja a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetét, a Higgs-bozon bölcsőjét, azt a helyet, ahol a WWW megszületett, a számítástechnika őshazáját, a CERN-t. Manapság a WWW nélkül nem szörfözhetnénk, nem tudnánk képeket vagy egyéb híreket megosztani egymással. A CERN olyan hely, ahol a kutatók politikától függetlenül találkozhatnak, kutathatnak, immár több mint 60 éve.

A Higgs-bozon létezését régóta sejtették. A mechanizmust először két belga, Francois Englert és Robert Brout írta le 1964 augusztusában. Peter Higgs skót fizikus volt az a kutató, aki két hónappal később megjelentetett publikációjában először beszélt arról, hogy ahhoz hogy Brout és Englert elmélete működjön, új típusú részecskére van szükség.

A Higgs-bozon olyan részecske, amelyet a részecskefizika standard modellje megjósolt. A bozon elméleti felfedezéséért és meglétének az igazolását követően Englert csak 2013-ban kapott Nobel-díjat – mivel Brout már meghalt, őt nem díjazhatták.

A CERN nemcsak a természettudományi kutatásaiért fontos, hanem a művészeket is inspirálja. Az előadásban a CERN és a művészet közti kapcsolatba is betekintést nyer a hallgatóság.

Alkalmak
2020-11-27
18:00 - 18:50

Only with Hungarian knowledge

Regisztrációköteles

Élő és utólag feltöltött videó