Az élet élni akar, de ennek ára van! 10 évvel a vörösiszap-katasztrófa után

 

A TK Szociológiai Intézete társadalomtudományi szempontból vizsgálja az önkénteseket és a segítetteket, valamint az okok és felelősök megítélését. Bemutatjuk a testi-lelki értelemben vett egészségi következményeket is, végül a tanulságokat a koronavírus- és a klímaválság szemszögéből összegezzük.

A kutatást a TK Szociológiai Intézet vezeti, kutatásvezető: Ferencz Zoltán

ELŐADÁSOK

Ferencz Zoltán (TK SZI): Mit csinál az idő az emlékekkel? A katasztrófa okainak, felelőseinek és a helytállás megítélésének változásai

Az előadás a katasztrófa károsultjai között azoknak a talán legkényesebb kérdéseknek a megítélésével, emlékezetével foglalkozik, amelyek a katasztrófa bekövetkezésére, a felelősökre és a segítséget nyújtókra vonatkoznak. A kutatás egészének tapasztalata, hogy az érintettség helyett a lakóhely vált a véleményeket leginkább meghatározó tényezővé. De vajon ez igaz-e az itt vizsgált kérdések körére is? A konfliktusok vagy a kooperáció irányába mozdulnak az érintett közösségek? 

Bartal Anna Mária: Altruista katonák – a vörösiszap-katasztrófa önkéntesei

A vörösiszap-katasztrófa 10 éves évfordulóján kevés szó esett a mentésben résztvevő önkéntesekről, noha több mint 1000 ember mozdult meg az ország minden tájáról, hogy segítsen a bajbajutottakon. Az előadás egyrészt olyan kérdéseket jár körül, mint: Kik voltak, milyen csoportokat alkottak a katasztrófa-önkénteseknek? Milyen motivációkkal érkeztek segíteni és milyen nyomokat hagyott bennük a katasztrófa? Másrészt pedig, hogy maguk a segítettek hogyan ítélték meg munkájukat, szerepüket.

Sarlós Gábor (University of Roehampton): Vörösiszap után, koronavírus alatt, klímaválság előtt: mit tanultunk és hogyan készüljünk?

Az előadás a katasztrófák tanulságairól és az ezekre történő felkészülésről szól. Ha átélünk egy katasztrófát, edzettebbé vagy sérülékenyebbé válunk? Minden információt meghallunk, vagy csak azt, ami azt erősíti, hogy újabb szerencsétlenség jön? Hogyan győződünk meg az igazságról? Mit tanultunk a vörösiszap-ömlésből és azt hogyan tudjuk használni a koronavírus helyzetben és a klímakommunikáció során?

V. Komlósi Annamária (ELTE): Testi-lelki jóllét katasztrófák alatt és után

A kutatás során a vörösiszap-katasztrófa közvetlen és hosszú távú hatásainak nagyon összetett rendszerét egyszerre világítottuk át, különböző tudományterületek nézőpontjából. A katasztrófa testi-lelki értelemben vett egészségi következményeit vizsgálva így kimutathatóvá vált, hogy a katasztrófa közvetlen hatásán túl a társas-kapcsolati és gazdasági körülmények is szerepet játszottak az érintettek talpra állásában, a testi-lelki jóllétük alakulásában. Az eredményeket a krónikus betegségek, a lelki stressz-tünetek és a lelki stabilitás mutatóin jól szemléltethetők.

Kérdések és válaszok (21:00-21:30)

Moderátor: Ferencz Zoltán

Alkalmak
2020-11-27
20:00 - 21:30

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő