Az érdesség érdekessége

 

"Senki sem tagadhatja, hogy mindenhol van legalább egy kis durvaság"

- Benoit Mandelbrot

Az érzékelési módok közül a tapintás az, ami a felületek érdességéről információt szolgáltat számunkra, durvaságként pedig általában a bőrünk és egy adott felület közötti mechanikai kölcsönhatásból érkező, számunkra kedvezőtlen információt értékeljük. Ha azonban az emberi bőr érzékenységén túlmutatóan, igen kis méretekben vizsgáljuk egy felület egyenetlenségeit, akkor a felületi durvaság akár kedvező is lehet és olyan jelenségek magyarázatául szolgálhat, amelyek hátterében első látásra kémiai összetételbeli különbségeket tételeznénk fel.
Megnézzük, hogy miképp érzékelhetjük az igen apró, a hajszál átmérőjénél tízezerszer kisebb érdességet, mi okozza a felületek vízlepergető hatását, mitől koszolódik jobban egy mikroszkopikusan durvább felület, hogyan tünteti el a vizet az arany, és mi köze mindehhez a vízipóknak és a tavi molnárpoloskának.

Látogathatóság
Csak online , Bármikor megtekinthető
Kinek ajánljuk?
nem korfüggő
Tudományág
természettudomány
Programtípus
Bemutató
Szereplők
Bakos István
Keresztes Zsófia
Románszki Loránd
Szervező
Természettudományi Kutatóközpont

Also for foreigners

Nem regisztrációköteles

Bármikor megtekinthető