Betekintés a politikatudományi kutatásainkba: korrupció, Trump és tüntetések

 

Fiatal kutatóink előadásaikban olyan kérdésekre keresik a választ, mint: Mennyiben függ a korrupció érzékelése az arról való híradás mennyiségétől? Milyen metaforák jelentek meg Donald Trump elnöki kampányában? Miért mennek ki az emberek tüntetni?

Moderátor: Metz Rudolf

Barczikay Tamás (TK PTI): A korrupció érzékelésének vizsgálata idősoros statisztikai módszerek segítségével a 2010 utáni Magyarországon

Az előadásunkban arra keresünk választ, vajon a főbb online ellenzéki sajtóhírekben – 444.hu,  Index.hu és HVG.hu – riportált kormánypártokhoz köthető korrupciós esetekről való híradás mennyisége befolyásolja-e a kormánypártok, illetve az ellenzék támogatottságát, a választó polgárok politikai preferenciáit?

Módszertanát tekintve a vizsgálat a közgazdaságtanból kölcsönöz eszközöket és a stacionaritás valamint a kointegráló kapcsolatok elméletén keresztül vizsgálja, hogy létezik-e hosszú távú kapcsolat a korrupció online ellenzéki sajtótermékeken keresztüli érzékelése és a szavazói magatartás között. Statisztikai számításaink alapján ilyen jellegű kapcsolatot nem lehet kimutatni a rendelkezésre álló adatok segítségével.

Szabó Lilla Petronella (TK PTI): „Keep America Great”: Metaforák Donald Trump 2020-as elnökválasztási kampánybeszédeiben

Az Amerikai Egyesült Államokban az elnökválasztás az ország politikai életének legfontosabb eseménye. A 2020-as választás során napjaink egyik legmegosztóbb politikai szereplője, az USA regnáló elnöke, Donald Trump újra indult a pozícióért.

Trump az előző, 2016-os választási kampánya során többek között azzal váltott ki érdeklődést, hogy kimondta: szakítani akar az addigi washingtoni politikával és véget akar vetni a túlzott bürokráciának. Ezt úgy fogalmazta meg, hogy „lecsapolja a mocsarat,” azaz a közhiedelem szerint mocsaras területre épült Washingtont megszabadítja a mocsárban vérszívó szúnyogokként élő hivatalnokoktól. Az azóta szállóigévé vált metafora jól példázza Trump retorikáját, amelyben rendszerint erős képekkel próbál hatni a választópolgárokra.

Az előadásomban a Trump 2020-as kampánybeszédeiben azonosított metaforákat mutatom be. Részletezem az elnök leggyakrabban használt metaforáit és hogy milyen szóképeket használ a politika, a választások és az elnöksége tárgyalásakor.

Susánszky Pál (TK PTI): Tüntetési aktivitás Európában

A beszélgetés során olyan kérdésekről lesz szó, melyek az elmúlt 50 évben folyamatosan jelen voltak a politikai szociológiában. A kutatók nem vesztették el lelkesedésüket, hogy ezeket a kérdéseket megválaszolják. Leginkább azokból a kutatásokból fogok szemezgetni, amikben én is részt vettem.

·       Mi a menü?

·       Mi motiválja az embereket, hogy részt vegyenek tüntetéseken?

·       Mely európai országokban tüntetnek a legtöbbet és hol tüntetnek a legkevesebbet?

·       Ha egy országban sokan tüntetnek, akkor rosszul mennek a dolgok, ha kevesen, akkor jól?

·       Mennyivel aktívabbak az egyetemisták, mint a társadalom többi része? Miért, és mi lesz velük később?

Alkalmak
2020-11-27
16:00 - 17:30

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő