Éghajlatváltozás és a növények

 

A növényzeti övek elhelyezkedését a Földön a klíma határozza meg, ezért az éghajlatváltozás a vegetáció jelentős átalakulását fogja okozni.  A változások már ma is láthatóak a növények növekedésében, a növényzet összetételében, és elterjedésében. 

Tavasszal hamarabb van a lombfakadás, a virágok hamarabb nyílnak, és ősszel később van a lombhullás. A melegedés hatására a növények jobban növekednek, de csak akkor, ha van elég csapadék. A hegyekben egyre magasabbra kúsznak fel a növények, és az erdőhatár is egyre magasabban van. Ugyanakkor a száraz éghajlatú területeken sokfelé történik tömeges fapusztulás. Sokfelé megfigyelhető a melegkedvelő fajok felszaporodása.

Klímaváltozás ökológiai hatásait hosszú távú megfigyelésekkel és terepkísérletekkel vizsgálhatjuk. Az utóbbiakban az éghajlatváltozást felgyorsítjuk (pl. melegítünk, öntözünk, szárítunk), és különböző lehetséges jövőbeli klímákat is ki tudunk próbálni. A Kiskunság homokbuckáin folyó kísérletünkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan változhat a jövőben a növényzet, ha megváltozik a nyári csapadék mennyisége.  Kísérletünkben a nyári öntözés hatására magyar csenkesz vált tömegessé. Az enyhén száraz nyarak hatására a csenkesz visszaszorult, és sok lett a homoki árvalányhaj. Az erősen aszályos nyarakat viszont már egyik évelő fűfaj se viseli el; ilyen esetben a mélyen gyökerező kétszikű fajok, és a sivatagokra és félsivatagokra jellemző egyéves fajok szaporodtak fel.

(A video linkje még nem végleges, november 27. (péntek) 17 órától élesítjük.)

Látogathatóság
Csak online , Bármikor megtekinthető
Kinek ajánljuk?
gimnazista, egyetemista, felnőtt
Tudományág
természettudomány
Programtípus
Előadás
Szereplők
Szervező
ELKH Ökológiai Kutatóközpont
+3612793100

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Bármikor megtekinthető