Infravörös fénnyel az élelmiszerhamisítás ellen (Ifrared light againts food fraud)

 

A közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) az emberi szemmel láthatatlan 800-2500 nm-en történő fénnyel történő vizsgálatokat takarja magában. A módszerrel képesek vagyunk gyorsan és roncsolásmentesen elemezni különböző élelmiszereket, és azok összetételére következtetni, valamint az esetleges hamisítás tényét felfedni. Hogy ez mégis hogyan lehetséges? Minden élelmiszer rendelkezik olyan komponensekkel, amelyeknek van fényelnyelése ebben a hullámhossztartományban és mi ezeket vagyunk képesek elemezni. A program keretében lehetőség nyílik a technika gyakorlatban már bizonyítottan alkalmazható élelmiszervizsgálatok megismerésére, valamint, egy kézi NIR készülékel végzett kísérlet folyamatának követésére.

Near infrared spectroscopy is a scientific field that uses electromagnetic light in the range of 800-2500 nm, that is invisible to the human eye. With this method, we are capable of analyzing foods with a quick and non-destructive approach and also to predict their composition and reveal any possible adulteration. But how? Well, all the foods are composed of compounds that have absorbance in this wavelength range so we are able to analyze these compounds through their absorbance spectra. In the frame of the program, you will be able to get to know some tested application fields of this technique and also to follow a real-time experiment with a handheld NIR spectrometer.

A csatlakozáshoz nem szükséges a Microsoft Teams program telepítése, a link megnyitásakor a "Folytatás ebben a böngészőben" menüt kell választani.

Alkalmak
2020-11-27
14:00 - 18:00

Also for foreigners

Nem regisztrációköteles

Élő