Lendületben serdülőkkel – avagy mit tudunk a kamaszok agyáról? 

 

A ‘Lendület’ Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány kutatócsoport célja olyan védő és kockázati tényezők feltérképezése, amelyek a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és magatartászavarok tünetein túl kulcsfontosságú szerepűek lehetnek az e rendellenességek által okozott – de azoktól függetlenül is kialakuló – nehézségek és problémák kialakulásában illetve megelőzésében. Csoportunk longitudinális kutatást végez; a serdülőket négy éven keresztül követjük és szubjektív/viselkedéses és biológiai (elektroenkefalográfiás [EEG] illetve funkcionális mágneses rezonancia [fMRI]) vizsgálati módszerekkel követjük viselkedéses és agyfejlődési útvonalukat.

Előadásunkban a kamaszkorban jellemző agyi működésről beszélünk, és arról, hogy ez milyen hatással van ebben a különleges életkorban a mindennapi helyzetekre, döntésekre. Két fő területről gondolkodunk, melyek serdülőkorban kiemelt szerepet játszanak: az érzelemszabályozásról és a megerősítés érzékenységről.

A beszélgetést egy, a serdülőkori agyfejlődésről szóló kvízzel kezdjük. A nyertes pedig – amennyiben az egészségügyi helyzet ezt megengedi – személyesen is eljöhet, betekinteni a kutatócsoportunk munkájába a gyakorlatban.

Alkalmak
2020-11-27
20:00 - 21:00

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő