Okos városok – városi rezíliencia/rugalmasság – Sopron

 

Az elmúlt években egyre több hazai városban jelentek meg olyan infokommunikációs technológiára építő innovatív városfejlesztési megoldások, amelyek célja a városi társadalom életminőségének és életlehetőségeinek javítása, illetve a városi rendszerek működési hatékonyságának növelése. A smart, vagy okos városfejlesztési koncepció megoldást nyújt a városoknak az erőforrások kihasználásának javítására és a fenntarthatóság növelésére, különböző innovatív fejlesztéseket alkalmazva a város egyes alrendszereiben, legyen szó akár a városüzemeltetésről, a közlekedésszervezésről, vagy épp a turizmusról.

A fenntartható városfejlesztési koncepciókban a rezíliencia, vagy más szóval a rugalmasság, vagyis a különböző külső hatásokra való reagálás képessége is előtérbe került. A rugalmas város fő jellemzője, hogy a város az őt érő különböző jellegű és mértékű gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra, változásokra megfelelően és időben képes reagálni, minimalizálva a negatív hatásokat.

A hazai középvárosok körében a smart jellegű fejlesztések és városfejlesztési stratégiák már nem annyira újszerűek, számos jó gyakorlatot tudunk felsorolni. Sopron esetében is történtek okos jellegű fejlesztések, amelyekkel a város hatékonyabbá teszi a közösségi közlekedést, illetve az energiafelhasználását racionálazálja. A rezíliencia egyelőre nem jelent meg a városfejlesztési dokumentumokban, de ettől függetlenül összehasonlítható a város rugalmassága más hazai középváros rugalmasságával, megfelelő indikátor-rendszer segítségével.

Témavezetők:
Bazsóné dr. Bertalan Laura adjunktus (Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar)
Hegedüs Judit doktorandusz (Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Doktori Iskola)

https://zoom.us/join
Meeting ID: 538 117 3480
Passcode: TIT

Alkalmak
2020-11-27
17:00 - 18:30

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő