Stratégiai kérdés: Növénynemesítés-Technológiafejlesztés

 

A jövő és a múlt egységeként az elkövetkezendő időben a nemesítés, illetve az eredményeihez kapcsolódó technológiai fejlesztés feladatai széleskörűek lesznek, amelyeket komplex módon alkalmazunk munkáink során. A fő célkitűzés a Föld növekvő népességének élelmiszerrel, illetve élelmiszer alapanyaggal történő ellátása, amelyhez a részfeladatok kapcsolódnak. Ide sorolható a biodiverzitás fenntartása, illetve növelése, a tápanyaghasznosító képesség fokozása, a gyomelnyomó képesség növelése (LAI, m2.m-1), a klímaváltozás káros hatásaival szembeni alkalmazkodóképesség fokozása (szárazsághoz való alkalmazkodóképesség, kinetikus stresszrezisztencia növelése), az abiotikus- és biotikus stresszrezisztencia fokozása, speciális minőségi bélyegek kifejlesztése, energetikai szempontból alkalmazható új genotípusok fejlesztése és a fenntartható gazdálkodásba való jó beilleszthetőség.

A nemesítésben alapvetően a keresztezéses, kombinációs módszert alkalmazzuk, amely nagymértékben függ az egyes növényfajok virágzásbiológiai tulajdonságaitól (öntermékenyülő, idegentermékenyülő növények). A feladatok növényfajonként tovább bővülnek, specializálódnak a fő célkitűzés elérése érdekében.

A fajtafenntartáshoz is a kalászutódsor (Ear to row) módszert alkalmazzuk. A Génmegőrzésben szereplő tételeink száma 1663, amelyeket alapanyagként alkalmazhatunk a további nemesítési programjainkban.

A hatékonyság a precizitásban rejlik mind a Növénynemesítésben, mind a vetőmagtermesztésben, illetve az ehhez kapcsolódó tevékenységekben a gépfüggetlen automata kormányzás, az RTK rendszerek; illetve a kézi munkaerő jelentősen csökkenő mértéke miatt alkalmazandó az új technológiai megoldások a hatékonyságot növelik, a költségeket és a környezeti terheléseket pedig csökkentik. 

Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézet programja:

17:00 – 17:20     Dr. Tóth Szilárd: Stratégiai kérdés, növénynemesítés-technológiafejlesztés

17:20 – 17:40     Dr. Tóth László: Gondoskodó „anyák” – amikor a megözvegyült hím, barna rétihéják egyedül nevelik a fiókákat

17:40 – 18:00    Dr. Herczeg Béla: Hogyan tájékozódnak a galambok?

18:00 – 18:20    Szabóné Dr. Béres Beatrix – Dr. Herczeg Béla: Halak a lakásban

18:20 – 18:40   Lakatos Márk: Vadon termő gyógynövények gyűjtése

https://gyongyos.szie.hu/tudomany/kutatok-ejszakaja-2020

Alkalmak
2020-11-27
17:00 - 17:20

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő