Társas kapcsolatok és civil stratégiák változása a Covid-19 járványhelyzetben

 

Hogyan változtak társas kapcsolataink és milyen dilemmákkal szembesültünk a Covid-járvány alatt? Az előadások a személyes kapcsolathálózatokat, a különélő szülők gyermekekkel történő kapcsolattartásának betartását, valamint a nő- és családügyi szervezeteket vizsgálják.  

ELŐADÁSOK

Albert Fruzsina – Dávid Beáta – Herke Boglárka – Túry-Angyal Emese (TK SZI):  A Covid-járvány hatása a kapcsolathálózatokra   

Az előadás a személyes kapcsolathálózatokat illető, a világjárvánnyal illetve a kezelésére bevezetett lezárásokkal kapcsolatos fő dilemmákat mutatja be, valamint kapcsolati napló módszerrel 2015-ben és 2020. május elején országos reprezentatív felmérésekben gyűjtött adatok alapján hasonlítja össze a felnőtt lakosság személyes találkozásainak szerkezetét, a különböző társadalmi csoportok eltérő érintettségét egyes változásokban.

Fejős Anna – Szikra Dorottya – Vajda Róza – Neményi Mária (TK SZI): Civil stratégiák és identitások: a nő- és családügyi szervezetek a koronavírus válság előtt és után

A tavaszi járványhelyzet során sok szó esett a nőket és családokat érintő nehézségekről, azonban kevés figyelem hárult azokra a szervezetekre, amelyek munkájuk során e társadalmi csoportok támogatását és érdekérvényesítését végzik. A „Nőkhöz köthető civil társadalom változó formái Magyarországon 2010 óta” című folyó kutatásunk kiegészítéseként 2020 májusában rövid interjúkat készítettünk 15 civil szervezet képviselőjével. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érinti őket a járvány, mit tartanak célcsoportjuk szempontjából a legfontosabb problémának és hogyan értékelik az ezzel kapcsolatos állami intézkedéseket. Eredményeink nem csupán egy aktuális válsághelyzet hatásaira, hanem a civil szféra vonatkozó szegmensének általános működési sajátosságaira is rávilágított.

Szalma Ivett (TK SZI): Különélő szülők kapcsolattartási stratégiái a Covid-járvány idején 

A járvány első hullámának idején bevezetésre került részleges kijárási korlátozás nem csorbította a különélő szülők kapcsolattartási jogát. Ennek ellenére sok különélő szülő számolt be a megszokott kapcsolattartás változásairól a Covid-járvány ideje alatt. A kutatás ezt az ellentmondásos helyzetet vizsgálta, és a járványidőszak két időpontjában – tavasszal és a nyár folyamán – készített 22 félig strukturált interjú eredményei azt mutatják, hogy a különélő szülők kiforratlan stratégiákat követtek a láthatás tekintetében, amelyekét később módosítottak annak fenntarthatóságának érdekében. 

 Kérdések és válaszok (19:00-19:30)

Moderátor: Paksi Veronika (TK SZI)

Alkalmak
2020-11-27
18:00 - 19:30

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Élő