Utazás a design körül

 

A design olyan menyasszony, akivel napi harmincszor házasodsz. Érdemes talán néhány őszinte kérdést föltenni neki, valamelyik házasság előtt vagy alatt, vagy ha nem neki, legalább magadnak. Művészet-e a design? Van-e erkölcs a designban, vagy a demagógia barátja, és amúgy tényleg a barbarikumban élünk? Van-e istene a műanyagoknak, ahogy a kovácsolásnak? És hol vannak a határai: a városépítészet is design, a fogkefetervezés is, a zenei klip elkészítése is, szóval már akárki designer lehet? Valamelyik kérdésre könnyű a válasz, valamelyikre meg olyan, mint egy nagy utazás.

Foglalkozom a tervezéssel, a tervezővel – milyen technológiai, társadalmi, anyagi  lehetőségek állnak rendelkezésére, mi az a minimum, ami a tervezéshez kell? Technológiai alapok. És például legyenek megrendelők, vagyis vállalkozói réteg, általános tenniakarás. 

Foglalkozom a közeggel – ha a design válasz egy problémára, akkor kell lennie kérdésnek, hogy érkezhessen válasz. Ha nincs probléma, válasz se lesz, ha tagadjuk vagy nem vesszük észre környezetünk kérdéseit, megoldani sem fogjuk. Léteznek például ideológiai és piaci érdekek, amik ésszerű megfontolásból tagadnak problémákat, amiket a designer vesz észre.

Kutatásomban tárgyakat elemzek: mi a rendeltetésük, történetük, jelentésük, milyen korszakot, stílust idéznek, ez afféle design center – csak több filozófiával és anyagismerettel, globális látásmóddal. 

Látogathatóság
Csak online , Bármikor megtekinthető
Kinek ajánljuk?
nem korfüggő
Tudományág
kultúra, egyéb
Programtípus
Előadás
Szereplők
Szalay Miklós
Szervező
Szent István Egyetem
06-28-522-000

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles

Bármikor megtekinthető