Figyelem! A 2022-es programhoz való csatlakozás hamarosan elérhető.

Sajtóanyagokhoz

Kötelező és ajánlott szöveg partnereknek:

A Kutatók Éjszakájáról

Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén várja a tudomány iránt érdeklődőket. 2018-tól a rendezvény már kétnapos: péntek délutántól szombat estig mutatjuk be a tudomány fontosságát és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programjainkkal. 2022-ben is szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a programokat.  Terveink szerint online, hibrid és személyesen látogatható programokkal várja a látogatókat az eseménysorozat.


A koronavírus járvány is demonstrálja a tudomány fontosságát világunk jövőjének alakítása során. A kutatás-fejlesztés és az innováció; az új, tudásintenzív termékek előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga. Különösen igaz ez a járványt követő időszak gazdasági megújulására. Éppen ezért kiemelt fontosságú a kutató bemutatása a társadalomnak és a fiatalok figyelmének felhívása a kutatói és fejlesztői karrier lehetőségére.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több parnerintézménye várta több mint 2500 programmal a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A szervezőkről

Az RCISD Regionális Tudásközpont a Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért közreműködésével biztosítja az oktatási intézmények, az ELKH kutatóintézetek, az MTA, a múzeumok, a közkönyvtárak és a civil szervezetek számára országos szinten egységes és ingyenes megjelenést és regisztrációt.

A múlt

Magyarországon a kezdetektől, 2005 óta minden évben megújuló programokkal és egyre több helyen, több partnerrel várjuk az érdeklődőket. A részletes magyarországi történésekről itt olvashat többet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kutat%C3%B3k_%C3%89jszak%C3%A1ja

Kinek érdekes?

Mindenkinek! 🙂 Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket. 

Sajtóközleményeink

Kutatók Éjszakája 2021 Sajtótájékoztató – 2021. szeptember 21. Óbudai Egyetem

Szeptember utolsó péntek délutánján, csakúgy, mint a járvány előtti években, Európa-szerte megnyitja kapuját ezernyi kutatóintézet, laboratórium, iskola, múzeum, levéltár és sok más olyan intézmény, ahol tudományos kutatás folyik, ahol kutatók dolgoznak. Az immár másfél évtizede megrendezett eseménysorozat célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatás és a kutatói életpálya iránt. A szervezők meggyőződése, hogy Európa és benne minden ország jövőjének záloga a magas színvonalú tudományos kutatás, amelyre épülhet az innováció és a versenyképesség.

A Kutatók Éjszakája olyan fesztivál, amely évről évre több látogatót vonz. A tavalyi járványos esztendőben, amikor az érdeklődők csak a világhálón keresztül tudtak részt venni az eseményeken, részben kényszerből alakult ki egy új szervezési modell, aminek eredményeképpen sokkal többen tudták megtekinteni az egyes programokat, mivel azok a későbbiekben is láthatók voltak az interneten. Idén sok szervező intézmény a közönség előtt szervezett programokat közvetíti és a későbbiekben is megtekinthetővé teszi. Reményeink szerint ezáltal sokkal több fiatalhoz, potenciális kutatóhoz juthatnak el ezek, mintha csak élőben láthatnák őket. Bár a célközönség elsősorban a fiatalság, a programokon bárki részt vehet, és a többségük ugyanúgy szól a még pályájukat keresőkhöz, mint az idősebbekhez, akár nagyszülő korban levőkhöz. 

Az idei év újdonsága, hogy a szervezők létrehozták a Kutatók Éjszakája Alapítványt az Európai Tudományért (www.kutatokejszakaja.com), amelynek célja, hogy hosszú távon és az év többi részében is ébren tartsa a tudomány és a tudományos kutatómunka iránti kíváncsiságot, valamint támogatók segítségével részt vállaljon a Kutatók Éjszakájához kapcsolódó események finanszírozásában. Az Alapítvány támogatása teszi lehetővé az oktatási intézmények, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatóintézetei, a Magyar Tudományos Akadémia, a múzeumok, a közkönyvtárak, egyetemek, iskolák és a civil szervezetek számára az egységes és ingyenes megjelenést és regisztrációt. A vállalkozások jelképes összeg befizetése mellett vehették igénybe a központi honlap és a szervezők szolgáltatásait.

Péntek délutántól 112 intézmény több mint 2100 programot ajánl az érdeklődők figyelmébe, és ez a szám péntekig még bővülhet. A programok egy része szombaton kerül megrendezésre. A rendezvény honlapján (www.kutatokejszakaja.hu) sokféle szempont alapján lehet szelektálni, és kiválasztani a legérdekesebb programokat. A néhány program esetében a szervezők a terem befogadóképessége vagy biztonsági szempontok miatt csak korlátozott számú látogatót tudnak fogadni, ezért ezekre regisztrálni kell a Kutatók Éjszakája honlapján keresztül.

Részletek: kutatokejszakaja.hu

Interjúk iránti igény bejelentése: [email protected]

Szervezéssel kapcsolatos kérdések: [email protected]

IDÉN IS LESZ KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!

A több mint egy évtizede rendszeresen visszatérő őszi nagy tudományfesztiválra 2021-ben szeptember 24-25-én kerül sor.

A szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át életünket, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez; ahhoz, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot. Ezen túlmenően támogassa a közoktatási és felsőoktatási intézmények, illetve a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködését, népszerűsítse a tudományt, a tudományos és innováció tevékenységet és a kutatói életpályát.

Reméljük, hogy idén a szokásos módon lehet megünnepelni a kutatók éjszakáját, de még nem tudjuk, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi-e a személyes megjelenést a rendezvényeken. A tavalyi rendezvény tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy sokan nagyon örültek az online programoknak látogatói oldalról, hatalmas volt a programok hatása, így remélhetőleg online programokkal fognak bővülni a hagyományos programok akkor is, ha nem lesznek korlátozások.

Az RCISD Regionális Tudásközpont a Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért közreműködésével biztosítja az oktatási intézmények, az ELKH kutatóintézetek, az MTA, a múzeumok, a közkönyvtárak és a civil szervezetek számára országos szinten egységes és ingyenes megjelenést és regisztrációt.

Idén remélhetőleg újra személyes részvétellel rendezik meg a Kutatók Éjszakáját!

Szeptember 15-én este 8-tól lehet regisztrálni a Kutatók Éjszakája programjaira.

Természetesen idén is lesz Kutatók Éjszakája. Az eseményre szeptember 24-én délutántól kerül sor az ország számos pontján 75 intézmény – kutatóintézet, egyetem, iskola, kis- és nagyvállalat szervezésében. Az elmúlt két évben megszokottak szerint sok helyen lesznek programok a következő napon is. Az eseménysorozatot az idén alakult Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért támogatja.

Tavaly a járványhelyzet miatt a Kutatók Éjszakája programjain csak a világhálón keresztül, online lehetett részt venni, szemben a korábbi években megszokott, sok embert vonzó eseményekkel. Idén – a járványügyi korlátozások szigorú betartása mellett – újra lehetőség nyílik a személyes részvételre, és a tavalyi tapasztalatokra építve számos részt vevő intézmény a világhálón keresztül is hozzáférhetővé teszi a programjait, ezzel lehetővé téve a távolban levőknek is a részvételt, valamint azt, hogy számos előadást, kísérletet az esemény utáni időszakban is meg lehessen tekinteni.

Mivel a személyes részvétel sok esetben – a helyszín befogadó képessége miatt – csak korlátozott számú érdeklődő számára lehetséges, sok programon idén is csak előzetes regisztrációval lehet részt venni. Ezt az egyes programok mellett található ikon mutatja, A programokra való regisztrációhoz először a Kutatók éjszakája honlapján kell regisztrálni, ezt a programregisztráció előtt is meg lehet már tenni Az egyes programokra történő regisztráció szeptember 15-én szerdán 20.00 órakor kezdődik és 23-án éjfélig tart a kutatokejszakaja.hu oldalon.

Összesen több mint ezer programot hirdettek meg a szervező intézmények, de ez a szám az esemény kezdetéig még növekedhet.

kutatokejszakaja.hu

A részletekkel kapcsolatban felvilágosítást ad:

Grosschmid Péter: [email protected]

Erb Margit: [email protected]

Partnertámogatás

Letölthető logók és képek

Ezen a linken elérik a 2021-es csomagot.

Grosschmid Péter
sajtókapcsolati referens


[email protected]

Márk Marcell Ádám
kommunikációs kampánymenedzser


[email protected]

Erb Margit
projektfelelős


[email protected]

Kardon Béla
koordinátor


[email protected]